Aromatické koření do exotických pokrmů Mexika, Indie i Středomoří. Je výraznější než tradiční kmín kořenný. Krotí nepříjemné nadýmání, průjem a harmonizuje trávení. Podporuje tvorbu mateřského mléka, mírní menstruační křeče.
Šabrej kmínovitý – římský kmín
Původní oblastí výskytu je evropské Středomoří. Odkud se ale římský kmín rozšířil do dalších částí světa, kde se dnes běžně pěstuje. Využívá se v exotické kuchyni jako koření, ale také jako silná léčivka pro trávení.
Římský kmín (plod) – účinky
V plodech římského kmínu najdeme vysoké množství minerálů, vitamínů a zdraví prospěšných látek. Je bohatý na vápník, železo, zinek a vitamín B. Obsahuje také cuminaldehyd, ftalidy, silice a proteiny.
Jak rozlišit římský kmín a tradiční kmín kořenný?
Římský kmín má delší a světlejší plody. Nicméně už v první vteřině vás zaujme velice výrazná vůně římského kmínu, která je s vůní toho tradičního nezaměnitelná.
Římský kmín (plod) – využití
Největší účinky má římský kmín (plod) na trávicí systém lidského těla. Traduje se, že v boji s nepříjemným nadýmáním je výrazně účinnější než kmín kořenný. Povzbuzuje trávení i chuť k jídlu. Má protizánětlivé vlastnosti a pomáhá při silném kašli. Zkoumají se i jeho protirakovinné účinky. Podporuje tvorbu mateřského mléka.
V kuchyni ho využijete v masových i zeleninových pokrmech. V exotických kuchyních ho přidávají do polévek, omáček i salátů.
Římský kmín (plod) – recepty
Pro přesné recepty na vaření s římským kmínem doporučujeme kuchařky indické, mexické nebo středomořskékuchyně. Chcete-li vyzkoušet jeho léčivou sílu, můžete vyzkoušet čaj s římským kmínem z receptů ájurvédy.
• Čaj s římským kmínem
Jednu lžičku římského kmínu zalijeme vařící vodou a necháme 10 minut louhovat. Přidat můžete také špetku muškátového oříšku. Čaj pomáhá při nevolnosti a podrážděném žaludku.
• Čaj pro dobré trávení
Smícháme římský kmín, koriandr a fenykl vždy po jedné lžičce. Rozdrtíme v hmoždíři a zalijeme horkou vodou. Necháme 10 minut louhovat. Pijeme teplé.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.