Pelyněk pravý
Pelyněk patří do velké rodiny hvězdicovitých bylin. Má mnoho zahradních variant. K léčení se nejvíce využívá pelyněk pravý, ale přípustný je také černobýl. Pelyněk pravý má zaoblené špičky stříbřitých listů a výraznou hořkou chuť.
Ve starých knihách najdete zmínku o pocestných, kteří si k nohám přivazovali snítky pelyňku, aby tak načerpali sílu na další cestu. Zajímavý tip, co říkáte?
Pelyněk pravý – účinky
Pelyněk účinky opírá o bohatý obsah silic (cineol, thujon), hořčin (artemisin, absinthin, artabsin) a tříslovin (taniny). Dále v něm jsou flavonoidy, polysacharidy (inulin a cholin), kyselina křemičitá a organické látky. Nechybí ani účinné slizy.
Pelyněk pravý – recepty
Typickým využitím pelyňku je čaj či tinktura. Ale v bylinkářství je mnoho dalších receptů, které využívají sílu pelyňku.
• Pelyněk – čaj
Čaj z pelyňku můžeme připravit jako jednoduchý nálev. Na hrníček vařící vody vezmeme lžičku sušeného pelyňku. Čaj se poje po lžících a má přispívat k uklidnění žaludku a podpořit chuť k jídlu. Uvádí se, že čaj z pelyňku pomáhá také při ženských problémech.
• Pelyněk – tinktura
Vynikajícím pomocníkem při žaludečních problémech i podpoře při poruchách krevního oběhu. Na jeden díl čerstvého pelyňku potřebujeme 5 dílů silného alkoholu. Necháme asi dva týdny odstát, přecedíme, užíváme po kapkách.
• Pelyňkové víno
Vezmeme litr kvalitního bílého vína a necháme v něm louhovat malou hrst pelyňku asi 5 dní. Víno scedíme a pijeme po likérových sklenkách. Víno má podporovat imunitu a lepší náladu.
• Aperitiv z pelyňku
Aperitiv se vyrábí opět z bílého vína. K pelyňku se přidává stejný díl meduňky a poloviční díl máty. Byliny se nechávají louhovat pouze jeden den. Aperitiv z pelyňku se pije před jídlem.
• Pelyňkový ocet
Pokud vás zlobí žlučník, můžete vyzkoušet starý bylinkářských recept na pelyňkový ocet. Bylinu vložíme do bílého vinného octa, přidáme šťávu z citrónu a necháme tři týdny louhovat.