V české kuchyni je uzená paprika tradiční surovinou, kterou často kombinujeme se sladkou paprikou, která tvoří základ mnoha pokrmů. Skvěle se hodí do masových jídel, polévek a snadno najde své uplatnění i v lahůdkářství. Například je nezbytnou složkou pro vytvoření charakteristické chuti uzenin.
Druhy
V důsledku postupné úpravy původního druhu papriky seté vzniklo mnoho různých odrůd. Nicméně česká legislativa rozpoznává pouze čtyři základní druhy mleté papriky, a to na základě rozdílů v chuti, vzhledu a vůni.
Sladká paprika - Upoutá Vás sytě červenou barvou a je sytě aromatická, chuť má sladkou, nepatrně nahořklou nebo pálivou.
Lahůdková - Poznáte ji podle ohnivě červené barvy, intenzivní vůně a sladké chuti.
Pálivá paprika - Vyznačuje se červenou až hnědočervenou barvou, kořenným aromatem a pikantní, slabě nahořklou chutí.
Gulášová paprika - Je typická svoučervenohnědou barvou, ne příliš výraznou vůní a sladkou až mírně pálivou chutí.
Zcela mimo tuto klasifikaci řadíme kajenský pepř, jehož název může být zavádějící, jelikož se nejedná o druh pepře, nýbrž o jistou odrůdu papriky seté (Capsicum frutescens). Její plody se přidávají do pokrmů celé nebo se mele prodává pod názvem Kajenský pepř.