Pálivá paprika je stálicí v českých kuchyních, kde ji obvykle kombinujeme s paprikou sladkou, jež tvoří základy pokrmů. Perfektně se hodí do masitých pokrmů, polévek ale své využití také snadno najde v lahůdkářství, tvoří například základní chuť tvarohové budapešťské pomazánky.
Původ papriky
Paprika pochází z oblasti dnešního Mexika a je rostlinou, která dorůstá do větší výšky. Koncem 15. století se dostala do západní Evropy s objevením Ameriky. Postupem času se rozšířila po celém kontinentu a zvláště pálivé druhy získaly popularitu díky své schopnosti nahradit tehdy drahý pepř. Díky postupnému kultivování a šlechtění jednotlivých druhů se paprika stala jemným kořením s vlastní specifickou chutí. Dnes je téměř synonymem Maďarské kuchyně, kde se stala běžnou ingrediencí až na konci 19. století. Je zajímavé, že do Maďarska se nerozšířila díky zámořským objevům, ale spíše díky expanzi Osmanů na Balkánský poloostrov.
Pálivost
Pálivost chilli papriček se určuje pomocí Scovillovy stupnice, která měří obsah pálivé látky kapsaicinu.