Uvolněte se prosím s šálkem bylinného čaje z meduňky, mateřídoušky a lékořice v ruce. Jednu polévkovou lžíci zalijte 400-500 ml teplé vody, nebo použijte naše čajové sítko...
Bylinná směs pozitivně ovlivňující tělo pro lepší soustředění na rozdíl od kávy, která může způsobit úzkost, nervozitu či nespavost. Směs obsahuje kopřivu list, jinan...
Bylinná směs vysoký tlak, napomáhá při potížích s vysokým krevním tlakem a při každodenním používání jej může snížit. Obsahuje srdečník nať, jetel červený nať, dobromysl nať a...
Pampeliška je typická jarní květina, která doslova rozsvítí louky, meze i zahrady. Kořen pampelišky má blahodárné účinky na trávení, žlučník i játra. Pomáhá čistit krev i při nechutenství. Mírní pálení žáhy i cukrovku.
Jarní královna luk i nepřítel zahradníka
Pampeliška je bylina, kterou jedni milují a druzí nenávidí. Zahradníci s ní bojují jako s plevelem. Ale bylinkáři na ní nedají dopustit. Kvete brzy na jaře, ale listy a kořeny jsou dostupné od jara do podzimu. Po odkvětu se proměňuje v bílé kuličky chmýří, které zbožňují děti.
Pampeliška je unikátní bylina. Využít se totiž dají všechny její části. Každý kousíček je zdraví prospěšný. Květy se sbírají a suší či zpracovávají na jaře. Listy a kořen po celý rok.
Sběr pampeliškových kořenů
Sběr není složitý, nicméně rostlinu je potřeba vyjmout ze země celou, aby nedošlo ke zbytečnému poškození. A postupovat se musí hezky po jedné rostlince. Po vyrytí je potřeba kořeny důkladněočistit a omýt. Jsou velice náchylné k plísním. Sušíme ideálně v sušičce na 50 °C. Dobře usušený kořen pampelišky se snadno láme, sušina je bílá a mírně nahořklá.
TIP: Pampeliškový kořen můžete sbírat po celý rok, není-li půda zamrzlá. Největší množství zdraví prospěšných látek má ale na jaře a na podzim.
Obsah látek v kořenech pampelišek
Kořeny pampelišky jsou zásobárnou zdraví prospěšných látek. Obsahují hořčiny, třísloviny i steroly. Jsou bohaté na inulin, fytocidy a polysacharidy. V pampeliškách jsou i vitamíny (A, B2, C, D, betakaroten) a minerály (sodík, vápník, draslík, mangan a fosfor).
Pampeliška kořen – účinky
Kořen pampelišky umí čistit játra a povzbudit produkci žluče. Díky hořčinám harmonizuje trávení. Pomůže při pálení žáhy i potížích s ledvinami a močovými cestami. Ve střevech působí jako prebiotikum. Harmonizuje hladinu cukru v krvi a povzbuzuje při nechutenství. Probíhají studie o účincích pampeliškového kořene při rakovině.
Mletý kořen z pampelišky – využití
Jemně namletý kořen pampelišek je ideální pro přípravu čaje či tinktury. Stačí jen zalít vodou či alkoholem a dodržet následující postup.
• Mletý kořen pampelišky – čaj
Při trávicích potížích nebo pro očistu ledvin vaříme čaj z kořene pampelišky. Povzbuzuje i rozvoj normální střevní mikroflóry. Působí tedy jako prebiotium.
Lžičku mletého kořene pampelišky zalijeme ¼ litrem vody a přivedeme k varu. Po krátkém povaření odstavíme z vařiče a necháme 15 minut odpočívat. Scedíme a pijeme teplé
• Pampelišková tinktura
Mletý kořen pampelišky je vhodný pro přípravu tinktury, která podporuje činnost jater a žlučníku. Denní dávka tinktury je 1 – 2 lžičky.