Uvolněte se prosím s šálkem bylinného čaje z meduňky, mateřídoušky a lékořice v ruce. Jednu polévkovou lžíci zalijte 400-500 ml teplé vody, nebo použijte naše čajové sítko...
Bylinná směs Povzbuzení je to pravé pro Vaši energii. Ochutnejte směs ibišku, stevie, zázvoru, citronové kůry a skořice, namíchané tak, aby se dala zalít studenou vodou....
Jaterní bylinná směs z přesličky, pampelišky, třezalky, měsíčku a jitrocelu přispívající k optimální funkci trávící soustavy. Jednu polévkovou lžíci zalijte 400-500 ml...
Pampeliška je typická jarní květina, která doslova rozsvítí louky, meze i zahrady. Kořen pampelišky má blahodárné účinky na trávení, žlučník i játra. Pomáhá čistit krev i při nechutenství. Mírní pálení žáhy i cukrovku.
Jarní královna luk i nepřítel zahradníka
Pampeliška je bylina, kterou jedni milují a druzí nenávidí. Zahradníci s ní bojují jako s plevelem. Ale bylinkáři na ní nedají dopustit. Kvete brzy na jaře, ale listy a kořeny jsou dostupné od jara do podzimu. Po odkvětu se proměňuje v bílé kuličky chmýří, které zbožňují děti.
Pampeliška je unikátní bylina. Využít se totiž dají všechny její části. Každý kousíček je zdraví prospěšný. Květy se sbírají a suší či zpracovávají na jaře. Listy a kořen po celý rok.
Sběr pampeliškových kořenů
Sběr není složitý, nicméně rostlinu je potřeba vyjmout ze země celou, aby nedošlo ke zbytečnému poškození. A postupovat se musí hezky po jedné rostlince. Po vyrytí je potřeba kořeny důkladněočistit a omýt. Jsou velice náchylné k plísním. Sušíme ideálně v sušičce na 50 °C. Dobře usušený kořen pampelišky se snadno láme, sušina je bílá a mírně nahořklá.
TIP: Pampeliškový kořen můžete sbírat po celý rok, není-li půda zamrzlá. Největší množství zdraví prospěšných látek má ale na jaře a na podzim.
Obsah látek v kořenech pampelišek
Kořeny pampelišky jsou zásobárnou zdraví prospěšných látek. Obsahují hořčiny, třísloviny i steroly. Jsou bohaté na inulin, fytocidy a polysacharidy. V pampeliškách jsou i vitamíny (A, B2, C, D, betakaroten) a minerály (sodík, vápník, draslík, mangan a fosfor).
Pampeliška kořen – účinky
Kořen pampelišky umí čistit játra a povzbudit produkci žluče. Díky hořčinám harmonizuje trávení. Pomůže při pálení žáhy i potížích s ledvinami a močovými cestami. Ve střevech působí jako prebiotikum. Harmonizuje hladinu cukru v krvi a povzbuzuje při nechutenství. Probíhají studie o účincích pampeliškového kořene při rakovině.
Mletý kořen z pampelišky – využití
Jemně namletý kořen pampelišek je ideální pro přípravu čaje či tinktury. Stačí jen zalít vodou či alkoholem a dodržet následující postup.
• Mletý kořen pampelišky – čaj
Při trávicích potížích nebo pro očistu ledvin vaříme čaj z kořene pampelišky. Povzbuzuje i rozvoj normální střevní mikroflóry. Působí tedy jako prebiotium.
Lžičku mletého kořene pampelišky zalijeme ¼ litrem vody a přivedeme k varu. Po krátkém povaření odstavíme z vařiče a necháme 15 minut odpočívat. Scedíme a pijeme teplé
• Pampelišková tinktura
Mletý kořen pampelišky je vhodný pro přípravu tinktury, která podporuje činnost jater a žlučníku. Denní dávka tinktury je 1 – 2 lžičky.