Voňavé listy libečku provoní bramboračku, ale pomohou i s mnoha neduhy. Upravují menstruaci, harmonizují cévní soustavu a ulevují, když bolí žaludek. Mírní nadýmání. Jsou močopudné a skvělým pomocníkem při těžkých nohou.
Libeček lékařský
Libeček pochází zřejmě z oblasti blízkého východu, ale na českých zahrádkách má své pevně dané místo. Milujeme ho v polévkách, dušených a pečených masech, ale také v salátech. Při pěstování ale pozor. Libeček umí vytvořit mohutný trs vysokých až jeden a půl metru. V kuchyni se využívají listy libečku, v léčitelství pak list, kořen a také semena.
Libeček – účinky
Libeček obsahuje vonné silice s terpinolem a karvakrolem. Je bohatý na draslík a vitamíny A, C, E, B a také rutin. Obsahuje kyseliny, cukry, hořčiny, třísloviny, pryskyřici i furokumariny.
Pozor, libeček ve větším množství může u citlivých osob vyvolat alergickou reakci. Opatrné by také měly být těhotné ženy a malé děti.
Libeček – použití
Libeček umí povzbudit tělo k vyšším výkonům a zároveň ale pomoci v relaxaci. Je skvělý při trávicích potížích a nadýmání. Odvodňuje a napomáhá v normální činnosti cévní soustavy. Ulevuje při pocitu těžkých nohou.
Bylinkáři doporučují užívání libečku při nemocech ledvin, čištění krve a detoxikaci těla. Dávají ho lidem, kteří mají dnu, bolestivé revma nebo revmatoidní artritidu. Podle tradičního léčitelství pomáhá libeček rozpouštět ledvinové kameny i písek, ale také žlučové kameny. Ženám je dáván čaj z libečku při nepravidelné menstruaci. Traduje se, že je přírodním afrodisiakem.
Recepty s libečkem
Každý asi známe voňavý zelený libeček. Využití v kuchyni v kuchyni je poměrně široké a záleží jen, jak moc si oblíbíte jeho výraznou vůni a chuť. Tradičně se přidává do vývarů, zeleninových polévek a do bramboračky. Skvělý je ale také v pokrmech z dušeného a pečeného masa. Mladé listy mohou být zajímavým zpestřením jarních salátů.
Bouquet garni
Slavný svazek bylin, který doporučují renomovaní kuchaři, ale znají ho i české maminky. Základem bývá libeček, petržel, tymián a bobkový list. Ale přesný recept neexistuje. Záleží, jaký pokrm budete chtít připravit. Bylinky se sváží potravinovým provázkem a přidají k ostatním surovinám při vaření. Před konzumací nebo třeba mixováním se z pokrmu jednoduše vyndají.
Čaj z listů libečku
Jednoduchý nálev připravíte ze lžičky sušených listů a hrnku horké vody. Je to rychlý pomocník při nadýmání, žaludečních křečích, nebo pokud chcete harmonizovat menstruaci.
Polévkové koření z libečku
Libeček můžete používat jako koření přímo, jen listy nasekat, v bouquet garni, jako sušenou bylinku nebo také jako tzv. polévkové koření (maggi). Čerstvý libeček i se stonky rozmixujeme ve vodě. Povaříme 30 minut. Přecedíme, přidáme sůl a olej a pomalu redukujeme do konzistence klasického maggi.
Libečková sůl
Libeček rozmixujeme a přidáme hrubozrnnou sůl. Hmotu rozprostřeme na pečící papír na plechu a dáme sušit do trouby. Pozor, teplota by neměla překročit 50 °C, aby se bylinka nespálila. Usušená libečková sůl dochutí polévky, maso i pečenou zeleninu.
Odvar z libečku
Silnější čaj připravíte jako odvar. Lžičku listů zalijete studenou vodou a přivedete k varu. Vaříte 10 minut a necháte ještě dalších 10 minut odstát.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.