Mletý kardamom je připravený do indických jídel, voňavých likérů i k přípravě lahodného čaje. Přispívá k provonění kuchyně, navození lepší nálady i k normální činnosti ledvin, srdce, dýchacích cest a trávení.
Kardamom
Exotické koření, které do Evropy přišlo z Indie. Dnes je třetím nejdražším kořením, které se k nám dováží. Plody kardamomu mají typickou mírně pikantní chuť. Zelený kardamom je běžně dostupná varianta. Kardamom černý má výraznější vůni i chuť, ale je vzácnější. Oba mají obdobné využití.
Kardamom účinky
Plody kardamomu jsou bohaté na silice a pryskyřici. Jsou velice aromatické. Obsahují také železo, mangan, tuk a škrob. K účinným látkám patří také terpeny, karboxylové kyseliny, tiamin, riboflavin a niacin.
Kardamom využití
Kromě tradičního využití kardamomu v přípravě úžasných voňavých pokrmů, je oblíbený také pro své blahodárné účinky. Podle tradiční medicíny přispívá k normálnímu fungování kardiovaskulárního, trávicího i dýchacího systému. Napomáhá k tišení revmatických bolestí, ale také k harmonizaci duševního zdraví zmoženého stresem a přepracováním.
Kardamom – recept
Indická kuchyně by se jen těžko obešla bez koření, jako je kardamom. Účinky na zdraví se ale zatím zkoumají a při jeho využití můžeme vycházet pouze z tradiční medicíny.
Exotická káva
Netradiční nápoj, který umí přispět k dobré pohodě, je káva s mletým kardamomem. Stačí přimíchat špetku kardamomu a připravit kávu oblíbeným způsobem.
Kardamom – čaj
Čaj z kardamomu připravíte velice jednoduše. Je to nálev, kdy asi lžičku mletého kardamomu zalijete hrnkem vařící vody. Po čtvrthodince máte voňavý nápoj, který přispěje k vaší duševní pohodě, úlevě při trávicích obtížích i bolestech v krku.
Kardamom – kloktadlo
Vychlazený nálev z kardamomu je výborným kloktadlem. Pomáhá uklidnit bolavý krk, záněty dásní i zubů.
Kardamom v likérech
Pokud milujete voňavé likéry, vsaďte na kardamom. Do alkoholu se uvolní nejen jeho vůně, ale také účinné látky. Smíchat ho můžete s badyánem či skořicí.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.