Exotický kardamom provoní kuchyni. Je typický pro indickou kuchyni i středomořské sladkosti. Královna chutí prospívá tělu i duši. Přispívá k normální činnosti srdce, dýchacích a močových cest, ledvin i trávicího systému.
Kardamom
Patří k nejdražším kořením světa a do Čech se musí dovážet. Jeho domovinou je Indie či středoamerická Guatemala. Má zvláštní lehce pikantní chuť, která dodává pokrmům typický exotický ráz. Prodává se ve dvou základních variantách. Zelený kardamom má jemnější chuť. Kardamom černý je výraznější, ale také vzácnější.
Kardamom účinky
V zrníčkách kardamomu jsou obsažené stopové prvky, jako je železo či mangan. Z dalších látek jsou to silice, tuk, pryskyřice a škrob. Nechybí ani terpeny, karboxylové kyseliny, tiamin, riboflavin a niacin.
Kardamom využití
Kardamom přispívá k normální činnosti oběhového systému krve, k harmonizaci trávení i činnosti ledvin a močových cest. Napomáhá také normálnímu fungování nervového systému. K harmonizaci dýchacích cest a jejich fungování přispívají účinné látky, které obsahuje kardamom. Účinky na zdraví se zatím stále zkoumají. Jeho síly často využívají revmaticky, kterým pomáhá snížit potíže spojené s bolestivými klouby.
Kardamom – recept
Kardamom je vynikající koření exotických kuchyní. Neumíme si bez něj představit pochoutky indické kuchyně, ani kuchyň Nepálu. Jako koření napomáhá k lepší stravitelnosti pokrmů.
Exotická káva
Chcete netradiční využití účinných látek kardamomu a zároveň ochutnat trochu exotiky? Zkuste dát kardamom (celý plod) do kávy při procesu vaření. Pokud budete dělat kávu jako espreso, můžete přimíchat špetku mletého kardamomu do mleté kávy.
Kardamom čaj
Čaj s kardamomem napomáhá uklidnit pocuchané nervy, mírnit stres, únavu i vlivy přepracování. Je pomocníkem i při trávicích obtížích, nebo bolestech v krku. Rozdrtíme malé množství kardamomu (asi lžičku) a zalijeme horkou vodou. Po 15 minutách scedíme a popíjíme
Kardamom kloktadlo
Nálev můžeme využít také jako kloktadlo nebo výplach z úst. Napomáhá při bolestech v krku, zánětech dásní i zubů.
Voňavý likér
Kardamom je výborné koření pro přípravu voňavého likéru. Doporučujeme si vytvořit vlastní směs voňavého koření, kterou zalijeme čistým alkoholem a necháme měsíc macerovat. Nakonec scedíme a přidáme cukr. Ke kardamomu se hodí badyán, skořice i hřebíček.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.