Zásilkovna zdarma od 699,- do Z-boxu.

Jak správně usušit rozmarýn, aby fungoval jako koření i léčivka

Voňavý stále zelený keř pochází ze Středomoří. Jeho lístky připomínají spíše jehličí stromů, než listy bylin. A právě tyto jehličky jsou zdrojem typické chuti, vůně a léčivé síly. Je potřeba je sbírat a ušit s respektem, jen tak z nich získáte maximum.

Pěstování rozmarýnu

Protože pochází z oblastí kolem Středozemního moře, má rád sluníčko, dostatek tepla a nepotřebuje přemíru zálivky. S úspěchem se dá pěstovat i na našich zahrádkách. Pěstování rozmarýnu venku má ale několik úskalí. Většina kultivarů totiž v našich podmínkách může vymrzat, sehnat se ale dá i mrazuvzdorný rozmarýn. Jak zazimovat rozmarýn na zahradě, aby vám přežil zimu? Rozmarýn můžete zasadit do závětrného místa a na zimu ho přikrýt netkanou textilií. Nebo ho vysaďte do květináče a na zimu ho ukliďte do místnosti, kde se teplota drží nad bodem mrazu.

Pěstování rozmarýnu doma je sice možné, ale typická pokojovka to není. Je výbornou rostlinou pro zimní zahrady, kde má chladnější zimní odpočinek bez mrazu. V létě pak bude vděčný na letnění na sluníčku.

Jak správně usušit rozmarýn, aby fungoval jako koření i léčivka

Jak zpracovat rozmarýn?

Rozmarýn je skvělý čerstvý. Dá se využít jako koření i blahodárná léčivka. Na zimní měsíce a časné jaro ho ale potřebujeme usušit. 

Kdy a jak stříhat rozmarýn?

Nejlepší čas na sběr rozmarýnu je během pozdního jara a léta, kdy je jeho aroma nejsilnější. Ideální doba je dopoledne po oschnutí ranní rosy, kdy jsou esenciální oleje v listech na vrcholu.

Osvědčený postup:

  1. Věnujte pozor výběru větviček
    Vybírejte zdravé, zelené větvičky bez známek nemocí nebo škůdců.
  2. Jak stříhat rozmarýn
    Použijte ostré nůžky a stříhejte větvičky asi 5–10 cm dlouhé. Na ustřižených místech vyroste několik nových větviček.
  3. Pravidelný sestřih
    Pokud rozmarýnu poskytnete kadeřnické služby pravidelně, podpoříte růst nových výhonku. Rostlina tyto sestřihy miluje. Udržují ji v dobré kondici.

Jak sušit rozmarýn

Správné sušení a uchovávání rozmarýnu je klíčové pro zachování jeho chuti a léčivých vlastností. Jeho chuť, vůně i síla se totiž ukrývá z velké části v esenciálních olejích. Proto je potřeba při sušení postupovat opatrně.

Jak správně usušit rozmarýn, aby fungoval jako koření i léčivka

• Sušení rozmarýnu na volném vzduchu

Odstraňte prvních pár lístku ze spodní části větviček a svažte je do malého svazku. Ten pak můžete zavěsit na stinném, suchém a vzdušném místě a nechat přirozeně uschnout. 

• Sušení rozmarýnu v sušičce

Rozmarýnové větvičky rozložte v jedné vrstvě a nastavte sušičku na nízkou teplotu. Maximum by nemělo přesáhnout 40 °C. 

• Sušení rozmarýnu v troubě

Pokud můžete troubu nastavit na hodně nízkou teplotu, opět maximálně 40 °C, můžete využít i vaši troubu. 

Skladování rozmarýnu

Dobře usušený rozmarýn se láme a dá se rozdrtit na jemný prášek. Nádoby na sušené bylinky by měly být neprůhledné, aby nepropouštěly světlo. Sušené bylinky skladujte v suchu a temnu. Takto vám vydrží až do další sezóny.

Jak správně usušit rozmarýn, aby fungoval jako koření i léčivka

Rozmarýn jako léčivka

Účinné látky ukryté v rozmarýnu mají podpůrný účinek při léčbě zánětů. Hojně se využívá také jako antioxidant. Vědecké studie ukázaly, že rozmarýn má silné antimikrobiální účinky proti širokém spektru bakterií a hub, což pomáhá při potlačování mykóz a infekcí. Inhalace esenciálního oleje z rozmarýnu může zlepšit kognitivní funkce, což potvrdil výzkum provedený na Northumbria University ve Spojeném království. 1 Stejně tak se zkoumá jeho vliv na léčbu nervových onemocnění.

Čaj z rozmarýnu

Jednoduchý nálev připravíte ze lžičky sušeného rozmarýnu a hrnku horké vody. Nechte 10 minut odstát a popíjejte třikrát denně. Čaj podporuje trávení a pomáhá při nachlazení. Studený čaj je výborný jako kloktadlo.

Rozmarýnová koupel

Připravte si odvar z hrsti rozmarýnu a dvou litru vody. Mírným varem táhněte asi 20 minut a nechte vychladnout. Scezený odvar nalijte do koupele a relaxujte.

TIP: Rozmarýn podporuje trávení. Je-li ale pro vás čaj z rozmarýnu příliš výrazný, vyzkoušejte naši bylinnou směs na Trávení. Milují ji i děti.

Rozmarýnový olej

Rozmarýn zalijte kvalitním olejem a nechte několik týdnů macerovat. Vzniklý olej je výborný při masážích i drobných odřeninkách. Alternativně můžete využít rozmarýnový olej na vlasy. Poskytne jim pečující výživu, po které vaše vlasy zesílí.

Jak správně usušit rozmarýn, aby fungoval jako koření i léčivka

Rozmarýnový olej na vlasy

Rozmarýnový olej je vynikající pro péči o vlasy, poskytuje jim výživu a podporuje jejich růst. Zde je jednoduchý recept, jak si ho připravit:

Recept na rozmarýnový olej:

  1. Ingredience:

    • 1 šálek kvalitního nosného oleje (např. olivový, kokosový, jojobový)
    • 2-3 lžíce sušených rozmarýnových listů (nebo hrst čerstvých listů)
  2. Postup:

    1. Dejte rozmarýnové listy do čisté sklenice.
    2. Zalijte je nosným olejem tak, aby byly úplně ponořené.
    3. Uzavřete sklenici a nechte macerovat na teplém, tmavém místě po dobu 2-4 týdnů. Občas sklenici protřepejte.
    4. Po uplynutí doby macerace olej přeceďte přes jemné sítko nebo plátno a přelijte do čisté lahvičky.

Použití:

  • Vmasírujte olej do pokožky hlavy a vlasů.
  • Nechte působit několik hodin nebo přes noc.
  • Opláchněte vlasy důkladně šamponem.
  • Opakujte dvakrát týdně pro nejlepší výsledky.

Výhody rozmarýnového oleje na vlasy

Rozmarýnový olej stimuluje růst vlasů tím, že zlepšuje cirkulaci krve v pokožce hlavy, což znamená, že vlasové folikuly dostávají více živin a kyslíku, což podporuje růst silnějších a zdravějších vlasů. Má také antioxidační vlastnosti, které chrání vlasy před poškozením způsobeným volnými radikály. Díky svým antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem může také pomoci v boji proti lupům a jiným problémům pokožky hlavy. Pravidelné používání rozmarýnového oleje může vést ke snížení lámavosti vlasů a zlepšení jejich celkové textury.

TIP: Rozmarýnový olej je skvělý na promasírování svalů po sportu. Pokud se pohybem snažíte shodit i nějaké to kilo, zkuste metabolismus popohnat směsí na Hubnutí.

Recepty z rozmarýnu

Recepty s rozmarýnem se objevují v každé středomořské kuchyni. Výborné jsou toskánské brambory s rozmarýnem, česnekem a olivovým olejem, které se pečou v troubě. Lahodné je kuře pečené na rozmarýnu i nevšední rozmarýnový chléb. 

Jak správně usušit rozmarýn, aby fungoval jako koření i léčivka

TIP: Ke koupeli doporučujeme připravit si bylinnou směs Dobrá nálada, která prohloubí váš odpočinek.

Na co si dát pozor při využívání rozmarýnu jako léčivky

I když je rozmarýn obecně považován za bezpečný, je důležité vědět, že existují určité kontraindikace a rizika.

Těhotenství a kojení - Vyšší dávky rozmarýnu mohou stimulovat menstruaci a mohly by způsobit potrat, takže těhotné ženy by se měly vyvarovat vysokých dávek této bylinky. Kojící matky by měly také být opatrné a poradit se s lékařem před pravidelným užíváním rozmarýnu.

 

Děti - U dětí by se měly používat nižší dávky rozmarýnu a je vhodné se předem poradit s pediatrem.

 

Alergické reakce - Někteří lidé mohou být na rozmarýn alergičtí. Pokud se objeví vyrážka, svědění nebo jiné alergické reakce, přestaňte rozmarýn používat.

 

Lékové interakce - Rozmarýn může ovlivňovat účinek některých léků, zejména těch, které ovlivňují krevní tlak, hladinu cukru v krvi nebo srážlivost krve. Konzultujte užívání rozmarýnu s lékařem, pokud berete tyto léky.

Říkáte si, zda je lepší sušený rozmarýn nebo čerstvý? Využít se dají oba. Jako koření doporučujeme využívat čerstvý rozmarýn, nebo jemný mletý prášek z rozmarýnu. Jídlům dodá výraznou chuť a nikdo nebude lovit tvrdé kousky rozmarýnu. A pokud v létě nestihnete nasušit dostatek vlastních zásob rozmarýnu, nebo vám dojdou, obraťte se na naše zásoby rozmarýnu. Je z prověřených zdrojů.