Zásilkovna zdarma od 699,- do Z-boxu.

Jak kombinovat bylinky na čaj, aby vám chutnal

Míchání bylinných čajů je jako malování obrazu. Vyžaduje to trošku umu, trpělivosti, špetku kreativity a také praxe. Výsledkem pak může být vlastní čajová směs, která je nejen zdravá, ale i chutná. 

Pojďme si říct, jak postupovat krok za krokem, které bylinky se k sobě hodí, ale také které bylinky nekombinovat. Jakmile zvládnete základ, promění se domácí bylinkový čaj a jeho příprava v krásný relaxační rituál.

Vlastní čajová směs aneb Jak začít?

Projděte si následujících sedm bodů, které vás postupně provedou základními zásadami tvorby domácích bylinných směsí. Díky nim zvládne vytvořit bylinnou směs každý.

čajová směs

1. Ujasněte si, s čím vám má domácí bylinkový čaj pomoci

Než se pustíte do vytváření kombinace bylinek, promyslete si, co by měla vaše vlastní čajová směs umět. Potřebujete více odpočívat a relaxovat? Chcete posílit imunitu, zlepšit trávení, nebo třeba povzbudit v náročných časech. Toto první rozhodnutí je zcela zásadní, protože ovlivní váš výběr bylin.

TIP: Nemáte představu, jak by měly čajové směsi vypadat, či chutnat? Vyzkoušejte nejdřív směsi od zkušených bylinkářů.

2. Vybírejte správné kombinace bylinek

Když už víte, čeho chcete dosáhnout, můžete začít vybírat bylinky. Vždy se snažte kombinovat bylinky, které pomáhají při stejných obtížích

3. Sbírejte a sušte bylinky

Bylinky sbírejte ve volné přírodě i na zahrádce. Jen se ujistěte, že jste v dostatečné vzdálenosti od silnic a zemědělských polí. Hnojiva a postřiky by vám rozhodně neprospěly. Bylinky sušte na vzduchu, nebo v sušičce při správné teplotě a skladuje v suchu a temnu. Svou sílu si nejlépe udrží ve vzduchotěsných nádobách.

TIP: Pokud už jste letos některé bylinky propásli (pampeliškupodbělčerný bez) nemusíte být smutní. Nasbírejte si do směsi další z bylin a tyto si objednejte. 

4. Rozmyslete si poměr bylin 

Hlavní bylinka by měla hrát hlavní roli v bylinné směsi. Recepty pak doplňují takzvané vedlejší bylinky, které se přidávají pro zvýšení účinků, či zlepšení chuti. Ideální poměr je 3 díly hlavní bylinky a po 1 dílu bylinek vedlejších.

TIP: Jakmile budete zkušenější, můžete do míchání a vybírání bylinek zapojit vlastní intuici. Nechte ruku bloumat nad nádobami se sušenými bylinkami. Vaše intuice vám pomůže přidat do směsi bylinku, která pro vás bude prospěšná.

5. Bylinky smíchejte

K sušeným bylinkám přistupujte s velkou něhou. Dejte je do velké nádoby a ideálně ručně dobře promíchejte. Můžete využít i lžíci, ale hlavně buďte k bylinkám jemní. Nechcete je rozdrtit na prach.

6. Testujte a ochutnávejte

Zkuste si vyrobit malé množství čajové směsi a to ochutnejte. Nevyhovuje vám chuť? Přidejte některou z bylinek, které vylepšují chuť bylinných směsí, nebo naopak uberte bylinku, která vám nechutná. Doporučujeme také vyzkoušet, jestli bylinná směs má účinky, kterých jste chtěli dosáhnout. 

míchání čajové směsi

Pokročilá volba poměru bylinek

Základní pravidlo 3 díly plus po jednom dílu jsme zmínili. Jakmile si míchání vlastních směsí osaháte, můžete více experimentovat. Bylinku, která má být nosnou silou hlavního účinku, může tvořit asi 50 až 70 % směsi. Bylinky s podpůrnými účinky pak tvoří asi 20 až 40 % směsi. A poslední díl, 10 až 20 %, směsi ponechte pro aromatické bylinky, které zlepšují chuť.

Které bylinky nekombinovat?

Nikdy nedávejte do směsi bylinky, které působí opačně. Není například vhodné kombinovat třezalku, která má výrazné uklidňující účinky s kořenem maralu, který působí povzbudivě. Stejně tak se vyhněte kombinaci mnoha silně aromatických bylin v jedné směsi. Jakmile použijete levanduli, nepřidávejte do směsi rozmarýn. Nebo alespoň ne ve stejném poměru

Tradiční kombinace bylin

I když je míchání bylinných směsí tak trochu alchymie, mezi bylinkáři se tradují osvědčené kombinace bylin na obvyklé neduhy.

Účinky směsi

Doporučované bylinky

Relaxace a uvolnění

Podpora imunity

Zlepšení trávení

Krásná pleť

Jarní bylinky na čaj

Čistící čaj

Bylinky pro ženy

Energie

Dýchací cesty a kašel

TIP: Zkuste si bylinné směsi rovnou pěstovat. Kombinace bylinek v truhlíku může být základem pro bylinnou směsku.

5 tipů pro ladné bylinné směsi

Existují bylinky, které vylepší vaši vlastní čajovou směs svou sladkostí, aromatičností a typickou chutí.

  1. Bylinky s přirozeně lahodnou chutí – Některé bylinky mají přirozeně skvělou chuť. Jsou skvělým základem chuťového ladění směsky. Patří k nim máta, meduňka, levandule, ale i heřmánek.
  2. Přírodní sladila – Některé směsi mohou mít příliš hořkou chuť, nebo jsou naopak nevýrazné. Přirozenou sladkost může směsi dodat stévie, citronová tráva, šípky, ale i kousky sušeného ovoce.
  3. Chcete výraznější chuť? Přidejte koření – Trošku exotický nádech a lepší prohřívací schopnost dodá bylinné směsi koření. Oblíbená je skořice, hřebíček, zázvor, ale také růžový pepř.
  4. Dbejte na čerstvost – Špatným a dlouhým skladováním ztrácí bylinky chuť i účinky. Vždy používejte kvalitní suroviny z vlastních zdrojů, nebo od prověřených dodavatelů.
  5. Hrajte si – Zkuste si z míchání bylinných směsí udělat radostnou hru. Přivoňte si k bylinkám, promněte je mezi prsty a užijte si magický okamžik tvořivého procesu. Nebojte se vyzkoušet nové kombinace bylin a přizpůsobit domácí bylinnou směs vlastním chuťovým preferencím.

Inspirace od svaté Hildegardy

Svatá Hildegarda z Bingenu žila ve 12. století a dodnes je považování za jednu z předních světových léčitelek a bylinkářek. Její přístup k míchání bylinných směsí byl hluboce propojen s přírodními cykly a duchovním pohledem na svět. Hildegarda věřila, že bylinky mají nejen fyzické účinky, ale také duchovní sílu. V každém případě její bylinné směsi jsou žádány i v našem 21. století.

Oblíbené směsi svaté Hildegardy

Čaj pro dobré trávení míchala Hildegarda z pelyňkufenyklukmínumáty. Hlavní bylinkou podporující trávení je zde pelyněk. Fenykl a kmín patří k podpůrným bylinkám. Máta vylepšuje chuť a zároveň také podporuje trávicí procesy.

míchání čajové směsi

Pro klidný spánek míchala čaj z heřmánkumeduňky, šišáku a levandule. Poměr bylinek zde může být upravený, protože uklidňující sílu i ladnou chuť nese většina z nich. Tato směska uvolňuje už svou vůní.

Směs pro posílení srdce vytvářela z hlohu, srdečníku, yzopu a šalvěje. První dvě bylinky jsou považovány za harmonizátory srdeční činnosti, další dvě tvoří podpůrnou část směsi.

Matka Hildegarda propagovala intuitivní přístup k přípravě bylinných směsí. Samozřejmě opřený o hluboké znalosti. Tvrdila, že máme naslouchat svému tělu i duchovním vhledům. S oblibou propojovala bylinky, které léči tělo s bylinkami, které posilují tělo. Chápala, že psychika může hrát v léčbě obrovskou roli. 

A podobný přístup doporučujeme i my. Pokud si ale zatím nevěříte, zkuste si namíchat bylinkovou směs jen tak pro radost. A pro podporu při léčení neduhů si objednejte bylinné směsi od bylinkářů.

Jak kombinovat bylinky na čaj, aby vám chutnal