Zásilkovna zdarma od 699,- do Z-boxu.

Babské rady, jak odvodnit organismus pomocí bylinek

Bylinky mohou být velice jemnou cestou, jak zbavit tělo přebytečné vody. Ať už vás trápí otoky, zadržovaná voda v menopauze, nebo potřebujete rychle shodit pár kil před soutěží. Pojďme si říct, jak na odvodnění organismu přírodní cestou.

Co je odvodnění organismu

Je proces, při kterém se z těla odvádí přebytečná voda. S ní odchází toxiny, ale také se mění poměr elektrolytů a minerálů. Odvodňování těla zajistí léky, pravidelné pití dostatečného množství čisté vody, cvičení, speciální jídelníček, ale také poklady z bylinné zahrady.

odvodňovací masáž

Kdy je vhodné odvodnění organismu

Odvodnění těla je poměrně silný zásah do organismu. A i když se vydáme přírodní cestou, měli bychom být velice opatrní. Protipólem zavodněného organismu totiž může být dehydratace a s ní spojené vážné zdravotní komplikace. Bylinkáři proto doporučují spíše kratší kúry, vždy s přihlédnutím k aktuálnímu zdravotnímu stavu.

Dehydratace

Může být negativní důsledek neopatrného odvodnění organismu. Vždy bychom měli zároveň s odvodňujícími bylinnými čaji pít dostatečné množství čisté vody. Jinak hrozí nabourání rovnováhy tekutin v těle, ztráta minerálů a elektrolytů.

dehydratace

Prevence a léčba otoků

Následkem hormonálních změn (měsíční cyklus ženy, těhotenství, šestinedělí, menopauza), při dlouhém stání, práci ve stoje, při dlouhém řízení, ale také při různých onemocněních, se mohou tvořit otoky na různých částech těla. Nejčastěji pozorujeme otoky na nohách, kotnících a na rukou. Bylinky na odvodnění mohou pomoci tyto otoky snížit.

Regulace krevního tlaku

Nadbytečná voda a také sůl v těle mohou zvýšit objem krve. To pak může vést k vyššímu krevnímu tlaku a následným zdravotním obtížím. Cílené odvodnění pomocí bylinných čajů napomáhá lepší regulaci krevního tlaku.

Podpora zdraví ledvin

Úkolem ledvin je čistit krev od odpadních látek. Zároveň hrají důležitou roli v udržování rovnováhy tekutin a elektrolytů v těle. Podílí se na regulaci krevního tlaku i tvorbě některých hormonů.[1] Odvodňovací bylinná kúra může být součástí péče o ledviny a močové cesty.

podpora zdraví ledvin

Přetížená játra a tvorba otoků

Za zadržováním vody v těle mohou stát také naše játra. Konzumací nevhodných potravin, stresem i alkoholem jim dáváme zabrat a játra pak nestíhají fungovat optimálně. Zde je kromě odvodnění také vhodná detoxikační kúra osvědčeným ostropestřcem mariánským

Tipy na udržení rovnováhy tekutin v těle

Bylinky na odvodnění organismu jsou skvělí pomocníci. Pro udržení rovnováhy tekutin je ale potřeba poupravit více položek v životním stylu.

1.Dostatečný příjem tekutin

Zadržování vody v těle může být důsledek nedostatečného příjmu tekutin. Optimální množství vody, které bychom měli každý den vypít, se podle různých odborníků liší. Pro začátek se můžete držet 8 sklenic čisté vodydenně. Nezapomeňte, ale přihlédnout k tělesné aktivitě a také k množství kávy či alkoholu, které jste vypili.

2.Potraviny s vysokým obsahem vody 

Konzumací potravin s vysokým obsahem vody můžete doplňovat tekutiny v průběhu celého dne. Pozor jen na jejich konzumaci ve večerních hodinách. 

Více než 80 % vody obsahuje okurka, hlávkový salát, meloun, rajčata, houby, paprika, jahody, brokolice, mléko, jogurt, kefír, pomeranč, mandarinky, mrkev, jablko i kiwi.[2]

3. Omezit konzumaci alkoholu a kofeinu
Tekutiny s alkoholem i kofeinem nemůžeme počítat do pitného režimu. Zvyšují totiž produkci moči a tím organismu po jejich požití o vodu spíše přichází.

4. Pít více při fyzické aktivitě

Cvičení i náročná manuální práce zvyšuje produkci potu. A s potem přichází tělo o tekutiny. Proto je důležité pít dostatek vody před, během i po fyzické aktivitě.

5. Pozorovat barvu moči

Barva moči je spolehlivým indikátorem dehydratace i zdravotních problémů. Moč ze zdravého těla s rovnováhou tekutin by měla být čirá, nebo jen světle žlutá. Jiná barva nebo silný zápach značí problém.

Pozor na barvu moči po konzumaci červené řepy. Její barvivo prochází organismem a moč zbarvuje do růžova. Není potřeba se lekat. Je to normální a červená řepa je zdravá.

6. Naslouchat svému tělu

Vnímejte své tělo a nepotlačujte jeho varovné signály. Máte žízeň, bolí vás hlava, jste bezdůvodně unavení či malátní. Tělo si říká o přísun vody. V ideálním případě byste se měli napít dřív, než některý z těchto příznaků nastupující dehydratace pocítíte.

Bylinky vs léky na odvodnění na předpis

Diuretika, léky na odvodnění, vám můžete předepsat váš lékař a jsou také ve volném prodeji. Bylinky jsou přírodní cestou, jak odvodnit tělo bez předpisu v pomalém a přirozeném tempu

léky na odvodnění

TOP bylinky na odvodnění těla

Známými bylinkami na odvodnění těla a jeho detoxikaci jsou kopřiva, semínka kopru, oblíbené koření libeček, maliník a ostružiník. Základní bylinky, které jsou oblíbenou součástí odvodňovacích čajů.

Velice účinné jsou bylinky našich mokřadů. Nejsou tak všeobecně známé, ale naše babičky je s oblibou užívaly pro zmírnění otoků či očistu organismuTužebník je někdy nazýván jako přírodní aspirin. Pomáhá stimulovat produkci moči a tím odvést přebytečnou vodu z těla. Podobně působí i dvouzubec, který navíc stimuluje produkci nadledvinek a bylinkáři využívají i jeho protizánětlivou a protimikrobiální sílu.Velice účinné jsou bylinky našich mokřadů. Nejsou tak všeobecně známé, ale naše babičky je s oblibou užívaly pro zmírnění otoků či očistu organismuTužebník je někdy nazýván jako přírodní aspirin. Pomáhá stimulovat produkci moči a tím odvést přebytečnou vodu z těla. Podobně působí i dvouzubec, který navíc stimuluje produkci nadledvinek a bylinkáři využívají i jeho protizánětlivou a protimikrobiální sílu.

Jak odvodnit tělo rychle? Hubnoucí trik

V mnoha směsích na hubnutí najdete některou z bylin na odvodnění. Tyto bylinky fungují v první fázi procesu hubnutí, kdy odvedou přebytečnou vodu z těla, a váha ukáže úbytek. Prima psychologický efekt, který nás má nabudit k dalším krokům. Je ale dobré si uvědomit, že toto je dočasná ztráta hmotnosti. K takovým směsím je potřeba přidat úpravu jídelníčku a především pohyb. Kombinace podpůrných bylin, pohybu a lehčí stravy je ideální.

hubnutí

Odvodnění těla – fitness, kulturistika, MMA…

Před závody některých sportů je žádoucí zbavit tělo přebytečné vody. Zajímavým a dočasným prostředkem mohou být bylinky na odvodnění.

Ženské tělo a odvodnění organismu

Bouře hormonů provází ženy celý život. Z ženským tělem začnou cvičit někdy s nástupem menstruace a v dalších letech přichází s různou četností a intenzitou. Většinou jsou provázeny také zadržování vody v těle. Na řadu pak někdy přichází odvodnění těla pomocí léků, stravy i bylin. Velice oblíbené jsou tzv. ženské bylinky, mezi které patří maliníkostružiník. Populární je také síla kopřivy, která nejen odvodní, ale zároveň doplní minerály a stopové prvky.

POZOR 

Jak odvodnit tělo v těhotenství? Riskantní podnik
I když se v některých fázích těhotenství doporučuje popíjení maliníkového čaje, buďte s odvodňováním během těhotenství velice opatrné. Vždy se poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Jak správně odvodnit tělo?

Při odvodňujících kúrách postupujte opatrně. Doporučujeme vždy se poradit s lékařem a kúry dělat spíše kratší s dlouhými pauzami, kdy si ledviny a močové cesty odpočinou. Zároveň s čaji na odvodnění pijte dostatečné množství čisté vody. Dobrou volbou jsou také minerálky, které doplní tělu prospěšné látky. 

TIP: Co je nejlepší na odvodnění těla?


Možná to zní paradoxně, ale zásadní je dostatečně pít vodu, minerálky a slabé bylinné čaje. Kromě bylin na odvodnění je skvělá také relaxační bylinná směs Dobrá nálada. Dostatek tekutin totiž umožní správnou funkci ledvin a tím i optimální proces odvodnění.

Babské rady na odvodnění těla

Naše babičky měly soustu receptů na odvodnění těla. Čaje z bylinek byly nejčastější volbou. Někdy ordinovaly jednoduchý čaj na odvodnění, jindy volily cestu bylinné směsi. 

Babské rady, jak odvodnit organismus pomocí bylinek

Recept na čaj na odvodnění 

Staré babičky kořenářky sázely na kopřivu. Pro někoho může být nepříjemným plevelem, ale věřte, že jakmile jednou vyzkoušíte očistnou kúru pomocí kopřivy, budete se k ní neustále vracet. Příprava čaje je naprosto jednoduchá. Stačí dvě lžičky kopřivy, horká vody a 10 minut. Pro lepší efekt doporučují bylinkáři popíjení čaje po malých doušcích po celý den.

Nezapomeňte, že odvodnění je jen část procesu očisty těla. Pokud chcete tělo dobře zbavit toxinů, podpořte bylinkami také trávení a funkci jater.