Bazalka je základní chutí a vůní středomořské kuchyně. Tato křehká rostlina umí uklidnit rozbouřené trávení i vystresované nervy. Pomáhá při křečích, bolestech zubů a krku. Harmonizuje dýchací soustavu a ulevuje při zahlenění.
Bazalka pravá
Bazalka pravá má jasně zelené listy a silné aroma. Původem je to teplomilná letnička z oblasti tropické Asie. Do Evropy přišla v 16. století. Její silné aroma zakotvilo v řecké a italské kuchyni. Jako jiné koření i bazalka má mnoho léčivých účinků.
Víte, že… …na trhu je mnoho různých druhů bazalky? Liší se vzhledem i vůní. Můžete koupit bazalku janovskou, s fialovými lístky nebo thajskou bazalku, která má pro našince zvláštní vůni. Indonéská bazalka zase voní po citronu.
Bazalka – účinky
Jako koření se využívá list bazalky. Pro léčivé účinky využíváme především kvetoucí nať rostliny. Spotřebujeme tak celou nadzemní část. Nať bazalky je bohatá na silice, třísloviny, flavonoidy, glykosidy, éterické oleje s eugenolem a ocimem. Je bohatá na bazalkový kafr, tanin, cineol a estagol. Má velkou zásobu přírodního železa.
Bazalka – využití
Bazalka je velice účinný pomocník proti křečím a bolestem trávicího ústrojí. Pomáhá i proti nadýmání. Má protizánětlivé a mírně antibiotické účinky. Napomáhá harmonizaci dýchacích cest a odstraňuje zahlenění. Zároveň umí bazalka uklidnit srdce i rozbouřené nervy. Uklidňuje i večer, kdy se potřebujeme uklidnit a usnout. Při těžkém nachlazení a únavě podpoří přirozenou obranyschopnost organismu. Je skvělá na desinfekci dutiny ústní.
TIP: Při chmurách a zánětech zkuste využít sílu éterického bazalkového oleje. Pozor, tento olej není vhodný pro těhotné
Bazalku využijete v dochucování těstovin, italského ragú, ale také v zálivkách do salátů. Své místo má italské, ale také řecké kuchyni. Do jídel se přidává nakonec. Jen tak vynikne její bohaté aroma v celé své kráse.
Bazalka – recept
Recepty s bazalkou najdeme ve středomořské kuchyni. Typickým zástupcem je bazalkové pesto. Recept není složitý, nicméně potřebujete k němu čerstvé listy bazalky. Dalšími přísadami jsou piniové oříšky, olivový olej, česnek a italský sýr parmazán. Bazalku ale využíváme i v lidovém léčitelství.
Bazalka – čaj (nálev)
Na jeden hrníček horké vody dáme jednu lžíci bazalky a necháme 5 minut odstát. Nálev z bazalky pomáhá při nespavosti a nervozitě.
TIP: Přidejte do nálevu k bazalce majoránku a mátu. Získáte skvělý čaj, který ulevuje při křečových žilách.
Bazalkové kloktadlo
Dvacet minut vařte 2 lžíce bazalky ve tří decích vody. Přeceďte a nechte dobře vychladnout. Kloktadlo z bazalky pomáhá při bolestech zubů i krku.
Bazalkový ocet
Snítku čerstvé bazalky nebo dvě lžíce sušené nati vložíme do lahve kvalitního jablečného octa. Necháme aspoň tři týdny louhovat. Bazalkový ocet podporuje dobrou náladu. Ideální je přidat ho do večerní koupele.
Bazalkové víno
Doporučujeme vybírat opravdu kvalitní víno. Láhev bílého vína smícháme se 4 lžícemi bazalkové nati a necháme alespoň 3 dny odstát. Přecedíme. Popíjíme skleničku bazalkového vína jednou denně po jídle. Bazalkové víno pomáhá uvolňovat zahlenění.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.