Jaterní bylinná směs z přesličky, pampelišky, třezalky, měsíčku a jitrocelu přispívající k optimální funkci trávící soustavy. Jednu polévkovou lžíci zalijte 400-500 ml...
Bylinná směs pozitivně ovlivňující tělo pro lepší soustředění na rozdíl od kávy, která může způsobit úzkost, nervozitu či nespavost. Směs obsahuje kopřivu list, jinan...
Slinivka ovlivňuje řadu funkcí organismu, hlavně však sliznice a imunitu. Směs obsahuje řebříček, lípu, pampelišku, borůvkovou nať a měsíček. Jednu polévkovou lžíci zalijte...
Bylinný čaj podporující ženské zdraví a předmenstruační pohodu. Namíchán z kontryhele, šalvěje, řebříčku, brusinky list, ostružiníku a třezalky. Jednu polévkovou lžíci...
Není to jen zdravá a dietní zelenina. Artyčok ulevuje játrům a detoxikuje je. Podporuje vylučování žluče a moči, čímž pomáhá čistit tělo. Snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi. Léčí alergie, žaludek a ulevuje při nadýmání.
Artyčok zeleninový
V českých poměrech je artyčok stále ještě nedoceněnou zeleninou. Nicméně milovníci středomořské kuchyně ho dobře znají. Konzumují se neotevřené květy artyčoku. Listy artyčoku mají ale bohaté léčebné a antioxidační účinky.
Artyčok účinky
Artyčok je bohatý na inulin, přírodní cukr s jemně nasládlou chutí. Obsahuje vlákninu, hořčiny a minerální látky. Tělo z něj vstřebá zásobu vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu, mědi, manganu, boru i jódu. Z vitamínů obsahuje vitamín C, B, E, provitamin A a kyselinu listovou. Látka cynarin zase působí blahodárně na buňky jater a ledvin.
Pozor! – Artyčok nedoporučujeme kojícím ženám. Utlumuje produkci mléka. Stejně tak není vhodný při poruchách ledvin a neprůchodnosti žlučových cest.
Artyčok využití
Jako bylinku využíváme artyčok především pro jeho antioxidační účinky. Pomáhá k čištění a regeneraci jater i ledvin. Uklidňuje rozbouřený žaludek a snižuje nepříjemné nadýmání. Čistí krev. Umí v ní pomoci se snižováním cholesterolu a cukru. Působí preventivně proti rozvoji chronických chorob a alergií.
Artyčok - recepty
V kuchyni je zpracovávají nerozvinuté artyčoky. Recept na bylinkový čaj, tinktura nebo odvar je ze sušených listů artyčoku.
Artyčok - čaj
Jednu čajovou lžičku artyčoku zalijeme 2 dcl horké vody a necháme 10 minut odstát. Scedíme a popíjíme teplé. Takto připravený čaj je výborný při zažívacích potížích i migréně. Popíjení čaje z artyčoku prospívá pleti.
Artyčok – tinktura
Artyčokovou tinkturu si můžete připravit snadno v domácích podmínkách. Na 2 dcl alkoholu dejte 2 lžíce sušených listů artyčoku. Nechte alespoň 3 týdny louhovat. Pak přeceďte a uchovávejte v temnu a chladu. Tinktura se užívá po lžičkách. Napomáhá detoxikaci jater, čištění krve a ledvin.
Odvar z artyčoku
Dvě vrchovaté lžíce artyčoku zalijeme 3 dcl studené vody. Přivedeme k varu a 10 minut povaříme na mírné ohni. Pak necháme dalších 10 minut louhovat. Scedíme. Odvar pomáhá proti svědění při ekzémech rukou i nohou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.