Mletý anýz se hodí pro okamžitou přípravu léčebných čajů i jako výborné koření. Pomáhá normální funkci trávení, tiší křeče střev a uklidňuje kašel. Podporuje sekreci žaludečních šťáv i slin. Podporuje tvorbu mateřského mléka.
Anýz plod mletý
Mletý anýz se hodí pro okamžitou přípravu léčebných čajů i jako výborné koření. Pomáhá normální funkci trávení, tiší křeče střev a uklidňuje kašel. Podporuje sekreci žaludečních šťáv i slin. Podporuje tvorbu mateřského mléka.
Anýz vonný (bedrník)
Jemná rostlinka anýzu je příbuzná s fenyklem, kmínem i koprem. Všechny tyto bylinky vypadají podobně a mají velice silné aroma. Naštěstí jasně odlišné aroma a tak je hravě rozeznáme. Anýz pěstujeme hlavně kvůli jeho semenům (správněji plodům), které můžeme sklízet během měsíce srpna.
TIP: V kuchyni se ale dají využít i listy či květy anýzu, které přidáváme do zeleninových salátů.
Anýz mletý – účinky
Mletý anýz působí blahodárně na normální funkci trávení, střev i dýchací soustavy. Je močopudný a harmonizuje funkci močových cest a ledvin. Mírní křeče, silný kašel a působí jako spasmolytikum. Podporuje tvorbu mateřského mléka.
Anýz mletý – využití
Voňavý mletý anýz skvěle funguje jako koření, ale je také základem pro přípravu léčivých čajů, tinktury či likéru.
Anýz - nežádoucí účinky
Anýz (mletý i celý) je velice dobře přijímán lidmi každého věku. Doporučuje se i pro těhotné a kojící ženy. Problémy může v ojedinělých případech způsobit čistá anýzová silice, je-li užívána ve větším množství.
Mletý anýz – recepty
Mletý anýz se dá využít prakticky všude tam, kde používáme anýz celý. Jeho výhodou je okamžitá připravenost. Před přípravou čaje ho není potřeba drtit.
Anýzový čaj – účinky
Mletý anýz stačí zalít horkou vodou a nechat asi 10 minut odstát. Doporučujeme přecedit přes jemné sítko. S medem je výborný pro utišení kašle, či povzbuzení tvorby mateřského mléka. Pokud chceme uklidnit trávení, pijeme anýzový čaj čistý.
Anýzová tinktura
I z mletého anýzu lze připravit anýzovou tinkturu. Tu pak používáme na podporu trávení nebo pro utišení kašle.
Anýzový likér
Likér z anýzu je lepší vyrábět z celých plodů anýzu. Nedojde tak k zakalení nápoje.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.